خود مراقبتی کلید تاب آوری و سلامت است
آخرین ویرایش: ۱۴۰۱/۱۱/۱۶ دسته بندی: آموزشی,اجتماعی,تابآوری در رسانه,تیتریک,خانه تاب آوری,روانشناسی,قاصدک تاب آوری,کتابخانه تاب آوری,مقالات تاب آوری,یادداشت
یافتن عواملی که به رضایتمندی و کارآمدی بیش تر فرد در زندگی منجر میشود، ماموریت جدید روان شناسان عصر جدید است.
طلوع و غروب خورشید نشان می دهد که زندگی در زمین جریان دارد.
روزها در پی هم میآیند و این گونه زندگی ادامه پیدا می کند. ما انسان ها، تکامل یافته ترین موجودات کره زمین، به زندگی ادامه میدهیم تا روزی که با آن خداحافظی کنیم.
بعضی از ما با خشنودی و بعضی نیز با ناخشنودی به زندگی ادامه می دهیم.
علم روان شناسی سال ها در پی کشف مولفه هایی بوده است که انسان با به کارگیری آنها بتواند روزهای بیشتری را خشنودتر و کارآمدتر زندگی کند
در زمانی نه چندان دور؛ محققان حوزه روان شناسی به مطالعه ویژگی های افراد ناسالم پرداختند تا دریابند چگونه فردی از مسیر سلامت فاصله میگیرد و زندگی ناشادی را برای خود و اطرافیانش رقم میزند.
اما امروز محققان به بررسی زندگی افراد رضایتمند و سالم می پردازند تا به ویژگی های شخصیتی آنان و عواملی که بیش تر به آن توجه میکنند، پی ببرند.به نظر میرسد
خود مراقبتی ، تاب آوری و شادکامی: کیمیای زندگی
از بین عواملی که توجه روانشناسان را به خود جلب کرده است، میتوان به شادمانی و رضایتمندی اشاره کرد که انسان در طول زندگی اش، در همه عصرها و نسل ها به دنبال آن بوده است.به زنگی روزانه خود نگاه کنید. همه ما به دنبال شادکامی و رضایتمندی هستیم. چرا همه مردم، از هر رنگ و نژاد و سنی، به دنبال این دو عامل مهم و به ظاهر پیچیده میگردند؟شادکامی از هیجان توام با شادی سرچشمه میگیرد.
شادی هیجانی مثبت یا احساسی از روی رضایت است و معمولا با واژگانی مانند خرسندی، احساس بهزیستی، دلخوشی، نشاط و مسرت توصیف می شود.
در تحلیل مفهوم شادکامی، نظریه پردازان اغلب به دو مولفه شناختی و هیجانی اشاره میکند.کلمه شادکامی دو معنای کاملا متفاوت دارد، معنای اول آن برای بیان احساس شادکامی به کار میرود و معنای دومش برای بیان زندگی غنی و پربار احساس لذت،خوشحالی یا کامروایی. ما از احساسی که منجربه شادی میشود، لذت میبریم و به همین دلیل به دنبال آنیم.
البته این احساس نیز مثل دیگر احساسات ما دوام چندانی ندارد. با مرور خاطرات خود میبینید که خیلی وقتها برای حفظ آن تلاش بسیار کرده اید، اما قواعد زندگی نشان میدهد که در زندگی همه چیز تحت کنترل ما نیست و به ناگاه ممکن است به دلیلی این هیجان دوست داشتنی از بین برود.
اگر در زندگی همواره به دنبال تجربه هیجان شادکامی باشیم،احتمالا اضطراب و افسردگی بیش تری به سراغ مان میآید. چون برای شکل گیری این هیجان به عوامل زیادی نیاز است و قطعا نمیتوانیم همیشه همه آن عوامل را مهیا یا آنها را حفظ کنیم تا این هیجان باقی بماند.معنای دیگرشادکامی برخورداری از زندگی پربار،غنی و بامعناست.یعنی بر اساس ارزش های مان رفتار می کنیم.در مسیری قرار می گیریم که به نفع ما و دیگران است، به منافع دیگران به اندازه منافع خود اهمیت می دهیم، هدفهای روشنی برای خود ترسیم و بر طبق آنها عمل میکنیم و احساسی قدرتمند از سرزندگی را در خود تجربه میکنیم.
این احساسات زودگذر نیست و حس عمیق زندگی کردن را در ما پدید می آورد.
لذت و خوشبختی بر شادکامی زندگی می افزاید، اما هدف زندگی نیست؛ نمی توان در پی خوشبختی رفت و آن را به دست آورد، زیرا خوشبختی ثمره طبیعی و خود انگیخته معناجویی و دستیابی به هدف بیرون از خود است.این احساس ارتباط مستقیمی با سلامت روان دارد و علاوه بر مراقبت از روان، موجب میشود سیستم ایمنی قوی تر و کارکردهای سیستم قلبی عروقی و سیستم داخلی بهینه تری داشته باشیم و طول عمر با کیفیتی را برای مان به ارمغان میآورد.
تنظیم : باشگاه تاب آوری ، عفت حیدری
منبع:افزایش تاب آوری در پیچ های نفس گیر زندگی.
مولف.دکتر زهره سپهری شاملو
نویسنده: قاصد
رسانه تاب آوری ، سلامت روان ، سلامت اجتماعی ، بهداشت و ارتقا سلامت
- ۲۹آبان
- ۲۳شهریور