گفتاردرمانی چیست ؟

آخرین ویرایش: ۱۴۰۲/۰۲/۱۱ دسته بندی: سلامتی,قاصدک خبر

گفتار درمانی چیست ؟ روز جهانی گفتاردرمانی کدامست

گفتاردرمانی یا آسیب‌شناسی گفتار و زبان رشته‌ای از علوم توانبخشی است که توسط یک متخصص بالینی بنام گفتار درمانگر یا آسیب‌شناس گفتار و زبان به بررسی، تشخیص و درمان اختلالات ارتباطی، اختلالات درکی، اختلالات صوت و مشکلات بلع می‌پردازد.

در تقویم رسمی ایران اول اردیبهشت ماه روز ملی گفتار درمانی است.

یک تصور غلط و رایج این است که گفتار درمانی را شاخه ای از روانشناسی می‌دانند که با صحبت کردن با مردم به اصلاح اختلالات رفتاری می‌پردازد.

عده ای زیادی از مردم این رشته را محدود به اصلاح کردن اختلالات تلفظ می‌دانند (مثلاً فردی که توانایی تلفظ حرف ر را ندارد).

در حقیقت گفتار درمانی با حوزه گسترده‌ای از موضوعات گفتار (تکلم)، زبان، بلع، صوت و ارتباط درگیر می‌شود

گفتار درمانی چیست؟
گفتاردرمانی یک برنامه درمانی برای مشکلات گفتاری و زبان است. این مشکلات ممکن است شامل مسائل مربوط به بیان، روان بودن کلام، تشدید یا پیچش صدا و محدود بودن واژگان باشد.
هدف گفتار درمانی
هدف گفتاردرمانی تلاشی است تا بالاترین و بیشترین توانایی فرد را در گفتار به کار بگیرد. گفتاردرمانگران برای رسیدن به اهداف خود از علوم مختلف استفاده می‌کنند که از جمله آنها می‌توان به علوم روانشناسی، آناتومی، علوم اعصاب و… اشاره کرد.
چه کسانی به گفتار درمانی نیاز دارند؟
هر فردی که در ارتباط برقرار کردن از طریق زبان و گفتار مشکل داشته باشد، باید از گفتار درمانی کمک بگیرد. افراد زیر بیشتر به گفتار درمانی نیاز دارند:

افراد دارای لکنت زبان و مشکلات تلفظی
افراد کم توان ذهنی و اوتیسم
افرادی که در یادگیری و خواندن و نوشتن مشکل دارند
افراد مبتلا به مشکلات شنوایی
افرادی که شکاف کام و لب دارند
افراد مبتلا به اختلالات صوتی
افراد مبتلا به سرطان حنجره، زبان و گردن
کودکانی که دیر شروع به صحبت کرده اند
افرادی که پس از صدمه مغزی دچار مشکلات گفتاری و بلعی شده اند
نوزادان نارس و کودکانی که مشکل بلع شیر دارند
کودکان مبتلا به بیش فعالی و سندروم داون
بیماران مبتلا به پارکینسون و MS
مزیت‌های گفتار درمانی
مشکلات گفتاری در هر سنی باعث کاهش اعتماد به نفس افراد می شود و مشکلاتی مثل افسردگی و گوشه‌گیری را با خود به همراه می‌آورد. اختلالات گفتار در کودکان می‌تواند به مشکلاتی در خواندن و نوشتن نیز منجر شود.
گفتاردرمانی باعث می‌شود که اعتماد به نفس در کودکان و بزرگسالان تقویت شود تا بتوانند به خوبی در اجتماع فعالیت کرده و از سایر مشکلات پیشگیری کنند.

 

گفتار و زبان عنصری مهم در برقراری ارتباط با دیگران و عامل کلیدی در فعالیت‌های ذهن همچون تفکر است.

اختلالات گفتار و زبان در دوران کودکی و بزرگسالی می‌تواند مشکلات عدیده‌ای در مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی و مهارت‌های شناختی و ادراکی سطح بالای انسان به همراه داشته باشد.

اختلالات گفتار در کودکان علاوه بر کاهش اعتماد به نفس، مشکلاتی در خواندن، نوشتن و به طور کلی یادگیری آنان به وجود می­‌آورد. مسائلی مانند پیدا کردن شغل، ارتباطات روزانه، ازدواج و … مواردی هستند که نیاز به مهارت‌های کلامی و ارتباطی قوی دارند.

به همین دلیل لازم است که افراد بزرگسال نیز برای حل مشکلات گفتاری خود به گفتاردرمانگر مراجعه کنند. بسیاری از مشکلات گفتاری بزرگسالی ریشه در اختلالات درمان نشده کودکی دارند در حالی که به راحتی با گفتاردرمانی در همان کودکی قابل درمان هستند.

 

گفتاردرمانی چیست ؟

نویسنده: قاصد

رسانه تاب آوری ، سلامت روان ، سلامت اجتماعی ، بهداشت و ارتقا سلامت

دیدگاه خود را بنویسید