آیا از اهمیت خود مراقبتی در زنان باخبرید؟همانطور که می دانید خود مراقبتی قدم اول در سلامت زنان می باشد. آیا به واژه ی خود مراقبتی فکر کرده اید؟
خود مراقبتی در اصل به حفظ سلامتی و مراقبت مستقلانه از خودمان می باشد. بیش از ۸۵ درصد از عوامل موثر در سلامتی ما ناشی از رعایت خود مراقبتی می باشد.
خود درمانی را با خود مراقبتی اشتباه نگیرید!!! هر فردی با سطح دانش و مهارت خود می تواند به صورت مستقل از سلامت خود مراقبت نماید، اما درمان نیازمند دانش پزشکی و توانایی بالاتری می باشد که با مراجعه به پزشک صورت می پذیرد و باید از اقدامات درمانی خودسرانه پرهیز شود.
منظور از مراقبت مستقل؛ تصمیم های فرد برای حفظ سلامتی خود با تکیه بر دانش خودش بدون دخالت شخص دیگری می باشد. خود مراقبتی در زنان شامل بعدهای متفاوتی از جمله؛ بعد جسمانی، بعد روانی و روحی، بعد اجتماعی و … می باشد.
تماس با دکتر زنان اصفهان- دکتر ندا مقتدری
خود مراقبتی جسمی در زنان
توجه به کالبد و سلامت جسمانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. خود مراقبی جسمانی شامل مد نظر قرار دادن فعالیت های ورزشی، مصرف مواد غذایی سالم، خواب کافی، کنترل شرایط محیطی و تاثیر آن بر روح و روان می باشد.
خود مراقبتی پزشکی
تمام افراد در هر سنی نیاز دارند تا برای بررسی وضعیت جسمانی خود به پزشک مراجعه نمایند و آزمایش ها و چکاپ های مخصوصی را برای این بررسی انجام دهند. بررسی وضعیت جنسی زنان به عهده ی متخصص زنان و زایمان در اصفهان می باشد لازم به ذکر است؛ متخصصین زنان و زایمان، نه تنها به درمان بیماری های متفاوت زنان می پردازند بلکه مسئولیت ارائه مراقبت های لازم و راهنمایی به افراد جوان تر (در سنین حساس) را نیز دارند.
زمان مراجعه به متخصص زنان و زایمان
بنابراین توصیه می شود، دختران نوجوان (سنین ۱۳ الی ۱۸) برنامه ی معینی جهت زمان مراجعه به متخصص زنان و زایمان و بررسی وضعیت جسمانی خود داشته باشند اولین ویزیت دختران نوجوان (ممکن است با معاینه همراه نباشد) بیشتر جنبه ی مشورت و ارائه ی راهنمایی های لازم جهت رعایت بهداشت و مراقبت های پزشکی دارد.
در این معاینات، دکتر زنان شرایط جسمی فرد را از نظر؛ تغذیه، میزان رشد قدی و وزنی، فشار خون و بیماری های زمینه ای، تکامل جنسی (چه از نظر فیزیکی و چه از نظر خلق و خویی) مورد بررسی قرار می دهد. همچنین پزشک موظف است اطلاعات لازم جهت پرهیز از رفتارهای پر خطر جنسی را در اختیار نوجوانان قرار دهد.
متخصص زنان در حین معاینات لازم باید به مواردی همچون؛ علائم افسردگی در فرد، مصرف مشروبات الکلی، استعمال دخانیات و این قبیل عوامل توجه ویژه ای داشته باشد.
اما اکثرا دختران در سنین بالاتر به منظور کسب راهنمایی های لازم جهت خود مراقبتی های جنسی و یا اقدامات پیشگیرانه به متخصص زنان و زایمان مراجعه می نمایند.
مسائل چاقی و تغذیه ای در سنین کودکی و همچنین قبل از اقدام به بارداری اهمیت زیادی دارند. این مسائل در سلامت دختران تاثیرگذارند به طور مثال چاقی دختران، باعث بلوغ زودرس و عوارض ناشی از آن میشود.
متخصص زنان و زایمان؛ سوابق ارثی و پزشکی، شرایط غده ی تیروئید، فشار خون، قد و وزن، معاینه ی پستانها را در معاینه ی زنان در سنین باروری مد نظر قرار میدهد. در این سنین ممکن است نیاز به معاینات لگنی باشد.
خود مراقبتی جنسی در زنان
زمان انجام تست پاپ اسمیر در زنان
بهتر است از سن ۲۱ سالگی به بعد (یا سه سال بعد از ازدواج) تست پاپ اسمیر انجام شود. همچنین لازم است اطلاعات لازم جهت معاینه ی سینه توسط خود فرد، را از سوی پزشک دریافت کنید. علاوه بر این لازم است هر ساله برای معاینه ی سینه به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید زنانی که دارای سابقه ی بیماری خاص در خود و یا فامیل درجه یک نباشند، تنها نیاز به انجام تست پاپ اسمیر دارند.
لازم به ذکر است، خود مراقبتی در زنان تنها شامل مراجعه به متخصص زنان و زایمان نمی باشد. بلکه افزایش خود آگاهی تاثیر بسیار مهمی در برنامه ریزی های مراقبتی در زندگی زنان دارد. به طور مثال؛ اینکه بدانیم چه شرایطی را برای سلامت خود می پسندیم و دوست داریم چگونه باشیم، قدم مهمی در خود مراقبتی برداشته ایم.
رسیدن به آگاهی مذکور از تفکر در پاسخ سوالاتی همچون:
آیا شیوه ی زندگی من مناسب است؟
آیا از غذاهای سالم مصرف می کنم؟
فعالیت های ورزشی چه تاثیری در سلامت من دارد؟
زمان استراحت و یا خواب کافی دارم؟
آیا مراقب خودم هستم؟
اتفاق می افتد و نیاز است تا هرکدام از ما در هر سنی در راه رسیدن به پاسخ سوالات فوق، قدم برداریم و به سطح مناسبی از خود آگاهی برسیم.
نتایج حاصل از عدم خود مراقبتی در زنان
اگر دارای علائمی مانند: کمبود انرژی، نا امیدی از زندگی، مشکلات عاطفی و… هستید باید به پزشک مراجعه نمایید و یا خود آگاهی خود را بالا ببرید تا بتوانید شرایط موجود را تغییر دهید و سلامتتان را حفظ کنید.
آیا تا به حال از خود پرسیده اید، با این شرایط زندگی ام ده سال بعد خود را چگونه می گذرانم؟
آیا از تاثیر شرایط فعلی زندگی خود در آینده تان با خبرید؟ مطمئنا تامل در سوالات مذکور، انگیزه ی فرد را در انجام مراقبت های لازم جهت حفظ و تقویت سلامتی افزایش می دهد.
اهمیت خود آگاهی در زنان و انواع خود مراقبتی در زنان
پیاده روی منظم هفتگی (به طور مثال یک شخص سالم می تواند سه الی چهار مرتبه در هفته به پیاده روی برود)
نوشیدن آب به مقدار کافی (۶ الی ۸ لیوان در روز)
مصرف میوه و سبزیجات
خوردن غذاهای سالم و پرهیز از مصرف فست فود و غذاهای رستورانی
مصرف مکمل های تجویز شده توسط پزشک
معاشرت با افراد مناسب و مثبت اندیش
انجام چکاپ های منظم پزشکی در زمان مناسب
اهمیت به داشتن وزن ایده آل
پرهیز از رفتارهای پرخطر و …
خودمراقبتی زنان یعنی بتوانیم کنترل احساسات، جسم، ذهن، دارایی، روح و همهی جنبههای دیگر زندگی را در دست بگیریم. هر گامی که به سمت داشتن حال خوب بردارید خودمراقبتی است. آیا کسی هست که دوست نداشته باشد چند دقیقه، ساعت یا روز را به دوست داشتن خودش اختصاص دهد؟
نویسنده: قاصد
رسانه تاب آوری ، سلامت روان ، سلامت اجتماعی ، بهداشت و ارتقا سلامت
- ۱۹شهریور
- ۸شهریور
- ۳شهریور
- ۳شهریور
- ۳شهریور
- ۳شهریور
- ۲شهریور