بهداشت قاعدگی و انتخاب بهترین روش بهداشتی متناسب
امروزه روشهای متعددی مثل نوار بهداشتی، کاپ قاعدگی و تامپون برای بهداشت قاعدگی در دسترس است. این که کدامیک از این روشها برای شما مناسب است بستگی به شرایط و سبک زندگی فرد دارد. هر کدام از این وسایل نیازمند مراقبتهای بهداشتی متفاوتی هستند.
برای مثال اگر از تامپون داخل واژنی استفاده شود بایستی هر دو ساعت یکبار و نوار بهداشتی هر ۶ ساعت یکبار تعویض گردد. در صورتی که روشی را مناسب خود دید همان را با در نظر گرفتن نکات بهداشتی ادامه داده و به آن پایبند باشید. برای مثال محصولات یک برند نوار بهداشتی که با پوست شما سازگاری دارد را انتخاب کرده و سعی کنید کمتر برندها و محصولات مختلف را تست کنید. ازآنجاکه برندها از مواد اولیه متفاوت و فرآیندهای تولیدی مجزایی بهره میبرند ممکن است محصولات آنها با پوست شما سازگاری نداشته باشند و یا سبب حساسیت شوند.
تعویض مرتب تامپون و یا نوار بهداشتی
خون قاعدگی بهمحض خارج شدن از بدن به انواع مختلفی از باکتریها و قارچها آلوده میشود. با توجه به دمای مناسب رشد، وجود ترکیبات خونی و رطوبت بر روی نوار بهداشتی، این باکتریها در مدت کوتاهی تکثیر شده و به سیستم ادراری راه پیدا میکنند و فرد را در معرض عفونتهای ادراری و تناسلی قرار میدهند.
این موضوع حتی برای روزهایی که خونریزی آنچنانی نیز دیده نمیشود صادق است.
زمان استاندارد برای تعویض نوار بهداشتی هر ۶ ساعت و برای تامپون هر دو ساعت یکبار است. البته ساعتهای ذکرشده بنا به شرایط افراد متغیر است برای مثال زنانی که خونریزی سنگینتری دارند طبیعتاً در مدت کوتاهتری بایستی وسیله بهداشتی خود را تعویض کنند.
این موضوع در مورد تامپون داخل واژنی اهمیت بسزایی دارد چراکه رشد هرگونه باکتری بر روی این تامپونها منجر به نفوذ آنها به خون و متعاقباً ایجاد عفونت خونی یا سندرم شوک سمی میشود که بسیار مخاطرهآمیز بوده و نیازمند اقدامات اورژانسی است.
رعایت نکات مهم در شستشوی واژن
یکی از مهمترین نکات در بهداشت قاعدگی شستشوی واژن است. با خروج خون قاعدگی از بدن، واژن و پوست پیرامون آن به خون و بافتهای رحمی آلوده میشوند. پاک کردن این ترکیبات خونی مستلزم دقت و حوصله است تا هیچگونه آلودگی باقی نماند. این کار علاوه بر پیشگیری از عفونت واژنی و ادراری، از ایجاد بوی بد در این ناحیه نیز جلوگیری میکند.
بهداشت قاعدگی و نکات دور انداختن نوار بهداشتی
نوار بهداشتی استفادهشده را ابتدا داخل یک کیسه قرار دهید و سپس دور بیندازید. نوار بهداشتی آغشته به خون مستعد رشد میکروبی است و نواحی در تماس خود را به باکتریهای عفونی آلوده میکند. دستهای خود را بهخوبی با آب و صابون بشویید سپس اقدام به گذاشتن نوار بهداشتی جدید کنید. زیرا ممکن است دستها به باکتری آلوده شوند و آلودگی را انتقال دهند.
جلوگیری از راشهای پوستی ناشی از رطوبت نوار بهداشتی
معمولاً راشها و کهیرهای پوستی ناحیه تناسلی در سیکل قاعدگی سنگین و به دلیل رطوبت بالای پوست ظاهر میشوند. اگر در چنین شرایطی نوار بهداشتی به مدت طولانی تعویض نشود رطوبت زیاد آن باعث لایهلایه، فلسی و ملتهب شدن پوست در حین فعالیت فیزیکی میشود.
برای جلوگیری از این عارضه بایستی همواره پوست را در روزهای پریود خشک نگهدارید. در صورت لزوم از پودرهای مخصوصی که برای این منظور طراحیشده استفاده کنید. این پودرها در خشک ماندن پوست و جلوگیری از التهاب تأثیر چشمگیری دارند. همچنین با مشورت پزشک میتوان از پمادهای موضعی ضدمیکروبی بعد از استحمام و قبل از خوابیدن استفاده نمود.
در هر زمان فقط از یک روش بهداشتی استفاده شود
برخی زنان با پریودهای سنگین تمایل دارند بهطور همزمان هم از تامپون و هم از نوار بهداشتی استفاده کنند.
شاید این روش در ابتدا ایده خوبی به نظر برسد اما درواقع اینگونه نیست چراکه استفاده همزمان از دو نوار بهداشتی و یا استفاده همزمان از تامپون و نوار بهداشتی، حجم آلودگی خونی را بهمراتب کمتر از حالت نرمال نشان میدهد و این تصور القا میشود که حفاظ بهداشتی تمیز بوده و نیازی به تعویض ندارد.
این تصور اشتباه میتواند خیلی زود زمینه را برای ابتلا به عفونتهای ادراری و تناسلی فراهم کند. شرایط زمانی وخیمتر میشود که به دلیل سهلانگاری در تعویض تامپون داخل واژنی، باکتریها به جریان خون راه پیدا کنند. ازاینرو، تعویض سریعتر نوار بهداشتی راهکار بسیار بهتری نسبت به استفاده همزمان از چند نوار بهداشتی است.
استفاده کمتر از صابون و محصولات شیمیایی
توصیه میشود کمتر از صابون و سایر محصولات ضد میکروبی برای شستشوی واژن استفاده گردد. محصولات شیمیایی به چند دلیل به ناحیه تناسلی آسیب میرسانند:
- مواد آنتی باکتریال این محصولات باکتریهای مفید پوستی اطراف واژن را از بین میبرند
- محصولات ضدعفونیکننده بهویژه از نوع الکلی باعث خشکی پوست، ایجاد ترکهای پوستی و زخم در اطراف واژن میشوند که زمینه را برای بروز عفونت فراهم میکند
- برخی از محصولات بهداشتی به دلیل دارا بودن اسانسهای شیمیایی و خوشبوکنندههای مصنوعی باعث بروز حساسیت پوستی و بافتی در دستگاه تناسلی میشوند
- اگر قصد استفاده از محصولات ضدعفونیکننده و یا شستشو دهنده ضد میکروبی را دارید بایستی با مشورت پزشک زنان و زایمان باشد و از استفاده خودسرانه از محصولات ضدمیکروبی برای بهداشت قاعدگی خودداری نمائید.
بهداشت قاعدگی و استحمام مرتب بهویژه در روزهای پریود
آیا میتوان در دوران پریود به حمام بروم؟ این سوال بسیاری از بانوان است. استحمام خلقوخو را بهبود میبخشد و انرژی جسمانی و روانی را افزایش میدهد. استحمام به بهداشت قاعدگی بهتر سیستم باروری و ادراری نیز کمک کند.
در زمان دوش گرفتن با صابونهای مخصوص و استاندارد اطراف ناحیه تناسلی را بهخوبی شستشو دهید. تا هرگونه باکتری و قارچ بیماریزا برداشته شود. دوش آب گرم سبب آرامسازی عضلات بدن و بهبود جریان خون در ناحیه لگن میشود که نتیجه آن کاهش مواد التهابی در سیستم باروری است. با کم شدن فاکتورهای التهابی در سیستم باروری از درد پریود کاسته میشود.
استفاده از زیرپوشهای مناسب و تمیز
یکی از دلایل ابتلا به عفونتهای ادراری در زنان، نامناسب بودن جنس لباسزیر و عدم رعایت بهداشت فردی است. سعی کنید همواره از زیرپوشهایی استفاده کنید دارای الیاف طبیعی و نخی باشند. الیاف نخی علاوه بر برقراری امکان تبادل هوا، مانع از بروز حساسیت پوستی میشوند. ایجاد رطوبت و شکلگیری مخازن عفونی بر روی الیاف نخی بسیار آهستهتر رخ میدهد.
همچنین بایستی در کنار استفاده از الیاف نخی، بهصورت روزانه لباسهای زیر عوض شود. پزشکان بر این عقیدهاند که حتی دو روز استفاده پیاپی از یک لباسزیر، احتمال بروز تجمعات باکتریایی و قارچی را در دوران قاعدگی دوچندان میکند.
نویسنده: قاصد
رسانه تاب آوری ، سلامت روان ، سلامت اجتماعی ، بهداشت و ارتقا سلامت
- ۲۳شهریور
- ۱۹شهریور
- ۸شهریور
- ۳شهریور
- ۳شهریور
- ۳شهریور
- ۳شهریور
- ۲شهریور